Disneys fall ner till Lucifers krets


Sedan starten på 1930-talet har företagskoncernen Disney stått för flertalet storfilmer som format generation efter generation. Dessa har pumpat in moral och etik på ett sätt som beskrivas som pedagogiskt för människor. Det har handlat om vänskap, kärlek samt skillnaden mellan rätt och fel. Något som framförallt barn har svårt med nu för tiden. Som väldigt unga individer såg vi Lejonkungen, barnsliga, försynta och lättpåverkade som barn är. Det Lejonkungen lärde oss var att livet inte alltid är en dans på rosor och att var och en måste hitta sin plats i livets cirkel. Med Lejonkungen visade Disney att de inte bara kunde göra bra film. De visade också vilken påverkan de hade på människor. Om man nämner filmer som Djungelboken, Robin Hood, Lady och Lufsen och Snövit och de sju dvärgarna väcks många minnen till liv.


Under 2000 talet har Disney i övergett sina ideal samtidigt som den kommersiella febern överhettat deras sinnen. Istället för att producera tecknade familjefilmer har man nu börjat med ytterst kommersiella tv-serier inte ger sina tittare något mer än en befängd syn på livet.


Samtidigt som Disneys senaste storfilm Camp Rock släpptes förlorade Disney sin värdighet i våra ögon. Camp Rock uppvisar ett maraton i omänskliga värderingar och bisarr kommersiell inflation. För att ytterliggare kommersialisera filmen tog de dessutom med det ofantligt populära tonårsbandet Jonas Brothers. Disneys 2000-tals historia blev där med en parodi av de tidigare decennierna. Sedan kanalen Disney Channel kom till Norden den 28 februari 2003 har det inte blivit bättre. Som en cancersvulst har den illasinnade ondskan spridit sig i Disney som en löpeld och det som en gång varit har gått förlorat. De har fullkomligt förlorat hjärta och hjärna för barnfilmer ter det sig idag. Faktum är att de gamla filmerna gav en insikt i många saker samtidigt som det framställdes med en gnutta humor. Ibland var filmerna också sorgliga, ja till och med ganska läskiga men det är så världen är. Dagens filmer är också läskiga och sorgliga, men på ett helt annat sätt. Ett sätt som är förkastligt, förargligt och avskyvärt.   


Vad vi behöver är inte filmer och serier som belyser det amerikanska livsidealet. Vi har fått tillräckligt av det de första åtta åren av det nya millenniet så att det räcker och blir över för de resterande 992 åren av millenniet. Vad vi behöver är den gamla genuina Disney-andan.

Den stora frågan är vart mentaliteten hos de vuxna finns? Det är redan nu dags att inse, att vi kommer att bli tvungna att städa upp efter deras felsteg. Då går vi med bestämda steg tillbaka mot lejonklippan. Vad Disneys nya mentalitet gör för de unga kan man fråga sig. Om Camp Rocks alla kläder, Jonas Brothers frisyrer och High School Musicals lustfyllda liv som popstjärnor har påverkat oss lika mycket som Simbas öde vid lejonklippan påverkat oss, så har vi stora problem.


Hur ska dagens barn kunna skilja på rätt och fel när nu deras referensgrupp blir lika vinklad och snedvriden som religiös propaganda? Barnen förs tidigt in i en ändlös tunnel där värderingarna endast kretsar runt hur mycket pengar man har, hur man ser ut och hur populär man är. Nu gäller det att vara ytterst försiktig, för snart finns Camp Rock i ditt barnbarns hjärna, mun, kläder, mat och filmsamling.Kommentarer
Postat av: Max

Eran start på bloggandet var i min ringa mening till viss del rostig, men med det här inlägget så kan det definitivt förbises. Disney är fan nästan sämre än Carola.

2008-10-18 @ 01:17:51
Postat av: Ragge

så jävla tråkig blogg

2008-10-21 @ 16:12:54
URL: http://nermedbloggen.nu
Postat av: Roffa_47

skulle gärna vilja möta upp er och prata om saker och ting... verkar som att ni har mkt vettigt att.. ehh säga..puss

2008-10-21 @ 16:13:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0